Sankarihautausmaiden ylläpito

Virolahden sankarihautausmaa

Sankarihautausmaiden ylläpito on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tärkeistä tehtävistä ja suurin osa sankarihautausmaista sijaitsee seurakuntien omistamalla maalla. Sankarihautausmaista on tärkeä keskustella ja kiitokset mielipiteen kirjoittajalle, että näin Kaatuneitten muistopäivän jälkeisellä viikolla asia on esillä myös täällä meillä Kaakossa.

Seurakunta suhtautuu vakavasti meille annettuun vastuulliseen tehtävään ylläpitää ja hoitaa sankarihautausmaita. Seurakunnassamme on yhteensä neljä sankarihautausmaata. Niitä hoidetaan Kirkkohallituksen ja Museoviraston ohjeita noudattaen yhteistyössä Kaatuneiden muistosäätiön, veteraani- ja perinneyhdistysten, partiolaisten, reserviläisten, maanpuolustusjärjestöjen ja Puolustusvoimien kanssa. Seurakunta haluaa pitää ohjeistusten mukaisesti sanakarihautausmaat mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa. Tämä koskee myös sankarihautausmailla olevia muistomerkkejä. Sankarihautausmaat on perustettu ja niitä ylläpidetään julkisin varoin. Niitä hallinnoi seurakunta. Ne eivät siis ole sukuhautoja ja omaisten omaisuutta, joten omaisilla ei ole oikeutta tehdä muutoksia muistomerkkeihin. Tarkoitus on säilyttää hautausmaat ja muistomerkit yhtenäisinä, alkuperäisinä ja arvokkaassa kunnossa. Se on seurakunnalle annettu kunniatehtävä.

Sankarihautausmaita myös kehitetään yhteistyössä. Kaatuneiden Muistosäätiö käynnisti vuonna 2019 sankarihautausmaiden tietolaattahankkeen. Hankkeen tavoitteena oli pystyttää tietolaatta Suomen vuosien 1939- 1945 sotien sankarihautausmaille. Tietolaattaan merkitään muun muassa sankarihautausmaan nimi, sankarihautausmaan suunnitelleen arkkitehdin nimi, suunnittelu- tai käyttöönottovuosi ja sankarihautojen lukumäärää. Tällainen tietolaatta löytyy myös Virolahden sankarihautausmaalta. Tietolaatoilla on haluttu lisätä tietoa Suomen ainutlaatuisista sankarihautausmaista, vaalia sankarivainajien muistoa sekä kohottaa sankarihautausmaiden kulttuurihistoriallista merkitystä. Tietolaatan yhteyteen on lisätty pieni metallilevylle valettu QR -koodi, jonka avulla hautausmaalla kulkija voi saada yhteyden Sotasampo -tietokantaan. Sotasamposta voi saada lisätietoja kustakin sankarihautausmaalle viimeisen leposijansa saaneen vainajan henkilötiedoista ja hänen sotapolustaan ja myös sankarihautausmaista.

Haminan seurakunta

Anna Kinnunen, kirkkoherra
Katri Partanen, hautatoimen päällikkö

Kirjoitus on julkaistu Kaakonkulmassa vastineena lukijan mielipidekirjoitukseen.

Haminan seurakunta
Evästeasetukset

Käytämme evästeitä, joista osa on välttämättömiä sivuston toiminnalle. Mittaamme kävijämäärät Google Analytics -työkalulla.