Kesäisiä muistoja Kotkasta ja Haminasta – Taidenäyttely

Kuraattori Olga Sipola
Taidetutkija Olga Sipola toimii näyttelyn kuraattorina.

Maisemamaalauksia
Ksenya Drosd, Vlada Zarkova, Svetlana Arsyta.

7.9. – 2.12.2022, Hamina, Simeon-talo, Pikkuympyräkatu 34
Näyttely on avoinna muiden tapahtumien yhteydessä.

Olga Sipola on paikalla pe ja la 16.-17.9. klo 17-20 ja kertoo teoksista, maalaustekniikasta ja taiteilijoista halukkaille. Työt ovat varattavissa. Tulot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kautta ukrainalaisten auttamiseksi. Työt luovutetaan 2.12.2022. Tervetuloa tutustumaan! Tämä on osa Valojen yö kaupunkifestivaalia!

Työt myydään ukrainalaisten auttamiseksi Kirkon ulkomaanavun kautta. Työt luovutetaan 2.12.

Kansainvälisen taidenäyttelyn teokset on maalattu Haminan ja Kotkan maisemista harvinaisella ulkoilmamaalaustekniikalla. Katsojalle ne tuovat hyvää mieltä synkkien syyspäivien keskellä. Taidenäyttelyn ekspressiiviset ja värikkäät maalaukset tuovat ilmi katsojalle, miltä meille tutut maisemat näyttäytyvät vieraan silmin.

Näyttelyn taiteilijoilla on yhteinen tausta. He ovat valmistuneet eri vuosina samalta laitokselta, I. Repinin instituutista, joka sijaitsee Pietarissa. Taiteilijoiden ystävyys on kestänyt vuosia, vaikka he ovat asuneet eri maissa, Suomessa, Virossa ja Venäjällä. Vlada Zarkova on ikonimaalari ja työskentelee lasten kuvataideopettajana Tallinnassa. Ksenya Drosd ja Svetlana Arsyta asuvat Volgan varrella Jaroslavlissa, Keski-Venäjällä. Ksenya Drosd työskentelee konservaattorina taidemuseossa ja Svetlana Arsyta on intohimoinen maisemamaalari ja innokas ulkoilmamaalari. Hän osallistuu aktiivisesti oman kaupungin näyttelyelämään. Kotkalainen Olga Sipola on taidetutkija ja toimii näyttelyn kuraattorina.

Taideprojekti alkoi jo vuonna 2018, kun kesällä taiteilijat viettivät kaksi viikkoa Haminassa maalamalla maisemia. Ryhmä toteutti menestyksekkäästi ”Kesäinen Hamina”-näyttelyn, joka kuului Hamina Tattoo festivaaliin. Paikalliset merimaisemat ja nähtävyydet, meri ja satama, sekä valot ja värit herättivät maalareiden ihastusta. He aloittivat suunnitella uutta matkaa kohti Kotkaa maalaamaan tauluja kesällä 2019.

Suunnitelma toteutui ja kesän 2019 maalausten teema on Kotka ja sen ympäristö. Kotkan maisemat sisältävät omaperäisiä piirteitä. Maalausten kohteita olivat merikaupungin kesä, kukkivat puistot, aurinkoiset merenrannat, sinivalkoinen satama ja vihreä lähisaaristo. Kotkaan saavuttuaan taiteilijat maalasivat nopealla tahdilla tuottaen viikon aikana näyttelyn maalaukset käyttäen ulkoilmamaalaustapaa (ransk. en plein air = ulkoilmassa). Ranskalaisen tavan mukaan taulua maalataan alusta loppuun ulkona. Spontaaninen maalausote näkyy maalin paksussa tahnamaisessa luonteessa. Ulkoilmamaalausta tavataan harvoin nykyisissä taidenäyttelyissä, koska useimmat suomalaiset taiteilijat pitävät parempana maalata teoksia ateljeessa.