Helluntai suvisunnuntai

Kuvaaja Tiia-Riina Astola

      Syntymäpäivä on tärkeä merkkipäivä. Siihen liittyy ilo ja kiitos kuluneista vuosista. Ystävät muistavat ja onnittelevat. Kokoonnutaan yhteen.

      Ensi sunnuntaina on kristillisen kirkon syntymäpäivä, helluntai. Siihenkin juhlapäivään kuuluu kiitollisuus ja ilo.

      Jeesus oli luvannut opetuslapsilleen, että Hän lähettää Pyhän Hengen ja opetuslapsista tulee Hänen todistajiaan kaikkialla maailmassa. Tämä tapahtui helluntaina. Opetuslapset alkoivat rohkeasti ja innokkaasti kertoa Jeesuksesta. Näin syntyi ensimmäinen seurakunta.

      Mutta kuka on Pyhä Henki? Kun puhumme Jumalasta, puhumme Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä. Isä on Luoja. Poika Lunastaja ja syntiemme sovittaja, Jeesus Kristus. Pyhä Henki on Jumalan Henki, joka toimii maailmassa.

      Pyhä Henki auttaa meitä ymmärtämään Jumalan rakkautta, Hänen suuria pelastustekojaan. Pyhä Henki synnyttää meissä uskon. Hyväkin saarna jää vain kauniiksi sanahelinäksi, jos Pyhä Henki ei puhuttele meitä, auta meitä ymmärtämään ja uskomaan. Pyhä Henki vaikuttaa jo kasteessa. Usko ei ole suoritus, joka meiltä vaaditaan. Se on lahja. Riittää, kun emme torju sitä.

      Juuri arkielämän huolten painaessa ja epäilysten kalvaessa mieltä, Pyhä Henki voi toimia. Pyhä Henki todistaa Jeesuksesta, vakuuttaa, opettaa luottamaan ja turvautumaan Kristukseen, Vapahtajaamme.

      Kristillisen kirkon olemassaolo on merkki Jumalan Pyhän Hengen vaikutuksesta maailmassa. Totuuden Henki on auttanut kristittyjä selviytymään vuosisadasta toiseen.

      Jumalan Henki elää ja vaikuttaa – ei vain ihmisessä itsessään – vaan säteilee hänen ympärilleen. Uudistaa ja rohkaisee.

Valoisaa kesää ja heleätä helluntaita!

Matti Astola, Miehikkälän kappeliseurakunnan kappalainen