Seurakunta osallistuu energiatalkoisiin

Luminen Johanneksen kirkko
Johanneksen kirkko on suljettu 19.12.2022-31.3.2023.

Haminan seurakunnan kirkkoneuvosto teki päätöksen, että seurakunta osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan. Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja. Kampanjan myötä seurakunnan tiloissa huonelämpötilaa lasketaan vähintään asteella ja erillisistä sähköpattereista luovutaan. Lisäksi Myllykylän siunauskappeli on suljettuna huhtikuun loppuun saakka. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla. Seurakunnan kiinteistöistä Johanneksen kirkko ja Virojoen seurakuntatalo ovat maakaasulämmitteisiä.

”Virojoen seurakuntatalolle on tarkoitus asentaa ilmalämpöpumppuja ja näin pienentää maakaasun kulutusta. Johanneksen kirkkoon yritämme saada energiaremontin mahdollisimman pian, mutta nyt talven pakkasille sitä ei ehditä tehdä” kertoo kirkkoherra Anna Kinnunen. Energiakustannusten hillitsemiseksi Johanneksen kirkko suljetaan 19.12. ja pidetään peruslämmöllä maaliskuun loppuun saakka. ”Johanneksen kirkon kaikelle toiminnalle pyritään löytämään korvaavat tilat sulkuajaksi ja toivomme, että ensi vuoden aikana saamme maakaasun vaihdettua esimerkiksi kaukolämpöön”, kertoo Kinnunen. Astetta alemmas -kampanjan tarkoituksena on saada suomalaiset tekemään konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiasäästötekoja. ”Pyrimme seurakunnassa osaltamme vaikuttamaan siihen, että energiaa riittäisi tulevan talven aikana kaikille ja varaudumme siihen, että esimerkiksi sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Samalla pyrimme hillitsemään energiakustannusten nousua”, sanoo Kinnunen. Johanneksen kirkkoon kannattaa tulla vierailemaan nyt tulevana viikonloppuna 16.12.-18.12. Kirkko ja sen sakastipuoti on auki Raatihuoneen joulutorin yhteydessä ja sunnuntaina kirkossa järjestetään klo 10 Kauneimmat joululaulut -messu ja klo 14 Lasten kauneimmat joululaulut.